Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on apr 3, 2014 in Kaas, Zuivel | 0 comments

Wat een fantastisch feest, prijsuitreiking Cum Laude

 

Een zonovergoten lentedag, een prachtige locatie en een grote groep enthousiaste boeren, deze combinatie maakte de prijsuitreiking van Cum Laude 2014 in Fort Wierickerschans (Bodegraven) tot één groot feest.

We kunnen uitweiden over de sfeer, maar die was gewoon fantastisch, dus daar zijn we verder kort over. Daarom dan toch maar een heel verhaal over de winnende producten en de makers daarachter.

Hoeve Waterrijk (Rijpwetering) is de landelijke winnaar van Boerenkaas Cum Laude 2014. Hugo en Marije van der Poel zijn op de eerste plaats geëindigd in de hoofdcategorie van de landelijke verkiezing van de lekkerste Boerenkaas en andere kaas / zuivel van de boerderij. Hun Goudse Boerenkaas uit 2013 is op basis van de uitslagen van twee juryrondes de lekkerste van Nederland!

De winnende kaas van Hugo en Marije van der Poel heeft een gewicht van maar liefst 21,3 kg en is gemaakt in mei 2013. De jury van smaakdeskundigen gaf een 9,6 en roemde de aangename geur en de volle, krachtige smaak, elegant, iets fruitig, mooi in balans en een smaak waar je lang van geniet. Ook in de technische keuring scoorde deze Boerenkaas met 95 punten zeer hoog. Al bijna 100 jaar wordt er op Hoeve Waterrijk, gelegen op een eiland, middenin de Kagerplassen, op dezelfde traditionele manier kaas gemaakt.

Op de tweede plaats eindigden Jaap en Lineke de Bruin (Bodegraven). Hun winnende kaas heeft een gewicht van 17,5 kg en is eind september 2013 gemaakt. De jury was onder de indruk van deze heerlijk smedige kaas met fijne, subtiele smaken, lichtvoetig, mooi in balans en compleet.  De koeien van de familie De Bruin zijn met mooi weer zo’n 20 uur per dag buiten. Het buitenleven komt volgens hen terug in de smaak van de kaas. Volgens Jaap en Lineke zijn hun kazen, elk met een gewicht van minstens 16 kg, op z’n lekkerst als belegen kaas. In 2010 wonnen zij met hun Goudse Boerenkaas ook al de tweede prijs in de landelijke Cum Laude verkiezing.

De Spruithoeve (Oudewater) wist de derde podiumplaats te veroveren met hun kaas, gemaakt in oktober 2013 en een gewicht van ruim 15 kg. Deze heerlijk romige en smedige kaas heeft een stoere smaak waar je lang van geniet, mooi in balans, met tonen van perzik en abrikoos. Volgens de jury echt een Boerenkaas waar je voor omrijdt.

Winnaar in de categorie ‘Andere Kaas van de Boerderij’ is Kaasboerderij de Hooiberg (Bladel) met hun oude Goudse Boerenkaas. De jury roemde de mooie kristallen, de zuur/zout balans van de kaas en de iets notie en fruitige smaak van deze bijna 2 jaar oude zomerkaas. Ook prees de jury het mondgevoel: lekker vol en smedig. De familie Meijer van Kaasboerderij de Hooiberg verstaat het vak van kaas maken als geen ander; vorig jaar waren zij landelijk winnaar in de hoofdcategorie Goudse Boerenkaas. En Gerhard stond al vaker op het podium in de hoofdcategorie en won in 2012 ook al met oude Boerenkaas.

En dan is er ook nog de categorie ‘Kaas met een Verhaal’, waarbij niet alleen de smaak (blind geproefd), maar ook het ‘verhaal’ van de boerderij bepaalt wie de winnaar is. De familie Van Leeuwen van Kaasboerderij De Vierhuizen (Zoeterwoude) overtuigde de jury met hun verhaal over hun natuur- en biologische kaasboerderij en hun Wilde Weidekaas, een heerlijk zuivere en boterige Goudse Boerenkaas, met een smaak die veel diepgang kent.

Winnaar in de categorie ‘boerderijzuivel’ is De Sophiahoeve in Warmond met een prachtige boerenboter. Tussen alle andere prachtige producten schoot de boerenboter er uit; de jury bleef de boter roemen. Andere producten in deze categorie zijn bijvoorbeeld de boerenkarnemelk, boerenyoghurt en boerenkwark. In deze categorie zijn uitsluitend producten toegestaan die echt op de boerderij bereid zijn, met de melk van de eigen veestapel. Anders dan bij Boerenkaas, is de naam ‘Boeren’ voor zuivel van de boerderij niet beschermd. Het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel is altijd de garantie dat de zuivel ook echt op de boerderij bereid is, met de melk van de eigen koeien, schapen of geiten.

Lezen over de winnaars en hun lekkere producten is één ding, de winnende boeren ontmoeten en hun producten proeven is nog veel leuker. Dat kan zaterdag 5 april a.s. Lees er meer over in het eerstvolgende blog op deze website.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hoeve Waterrijk winnaar Gouden Kaasplak - Goudse Boerenkaas Cum Laude | Boerderijzuivel - […] Meer informatie over de winnaars en hun producten lees je in het blog ‘Wat een fantastisch feest, prijsuitreiking Cum…
  2. Maar dat is lekker zeg | Bits and Bites - […] Vandaag werden de winnaars bekend gemaakt van de CUM Laude 2014 boerenkaasverkiezing. De winnende kazen en hun makers vind…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *