Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on jan 30, 2014 in Kaas, Zuivel | 0 comments

Boerenkaas, vetten en andere belangrijke voedingsstoffen

Boerenkaas, vetten en andere belangrijke voedingsstoffen

In kaas zitten belangrijke voedingsstoffen zoals vet, eiwit, calcium en vitamines. Eiwit is een belangrijke voedingsstof in kaas: 24 gram per 100 gram Goudse kaas. Melkeiwitten in kaas zijn qua voedingswaarde vergelijkbaar met eiwitten in vlees. Daarom kan kaas dienen als vleesvervanger in de (vegetarische) maaltijd.  Calcium is één van de belangrijkste mineralen in kaas. Het is immers één van de belangrijkste bouwstenen van de botten. Zo zit in 100 gram Goudse kaas 785 milligram calcium. Dit is nagenoeg de dagelijkse benodigde hoeveelheid voor de gemiddelde Nederlander.


Boerenkaas heeft een vetpercentage van minimaal 48% in de droge stof. Die toevoeging ‘in de droge stof’ is gekozen omdat dit percentage tijdens de rijping constant blijft. Hoe meer gerijpt een kaas, hoe minder vocht. Een kaas van vier weken oud bevat ongeveer 60% droge stof. Het vetgehalte van een 48+ kaas van vier weken is dus 48% van 60% = 29%. Oudere kaas is geconcentreerder en daardoor relatief vetter.
Een aantal boeren maakt (ook) Boerenkaas met een verlaagd vetgehalte. Een bekend voorbeeld van een Boerenkaas met een lager vetgehalte is de Boeren-Leidsekaas met sleutels.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *