Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on mrt 17, 2015 in Kaas, Zuivel | 0 comments

Smaakdeskundigen jureren kaas en zuivel van de boer

Smaakdeskundigen jureren kaas en zuivel van de boer

Na de technische keuring door professionele kaaskeurmeesters buigt een team van 32 smaakdeskundigen zich in juryronde twee over ruim 80 kazen en 40 andere zuivelproducten van de boerderij. Beide juryrondes maken deel uit van de Cum Laude wedstrijd om de lekkerste kaas en andere zuivel van de boerderij. De smaakdeskundigen zijn in het dagelijks leven kok, vinoloog of sommelier, culinair journalist of blogger of ze zijn eigenaar van een specialiteitenwinkel. In elk geval hebben ze verstand van proeven. Ze waarderen het ambacht van zelfzuivelende en zelfkazende boeren en ‘gaan’ voor pure smaken. En ze houden wel van kaas en van zuivel.

Dat is nodig ook, want elke smaakdeskundige proeft en beoordeelt op dinsdag 17 maart minstens 20 verschillende kazen of andere zuivelproducten. En die producten smaken allemaal anders. Dat maakt de proeverij nou juist zo leuk. De smaakdeskundigen hebben de beslissende stem in de bepaling van de winnaars van de landelijke Cum Laude verkiezing van de lekkerste Boerenkaas en andere kaas/ zuivel van de boerderij. Een arbiter houdt toezicht op een goed verloop van de proeverij.

Alleen de kazen die de technische keuring glansrijk hebben doorstaan, worden beoordeeld. Dat gebeurt in 7 teams. Per team wordt in goed onderling overleg voor elke kaas één cijfer voor de geur en smaak gegeven. Eén team houdt zich bezig met de beoordeling van de ‘kazen met een verhaal’. Daarvoor geldt dat het niet alleen gaat om de beoordeling van de smaak, maar dat ook ‘het verhaal’ van de boerderij bepalend is voor de winnaar. Deze kazen worden dus – in tegenstelling tot alle andere deelnemende producten aan Cum Laude – niet ‘blind’ geproefd.

Om niveauverschillen tussen de teams uit te sluiten, proeven alle teams ook nog eens de best scorende kazen van de andere teams.

Dan zijn er ook nog eens 2 teams die de deelnemende zuivelproducten beoordelen: boerenboter, boerenkarnemelk, boerenyoghurt en diverse zuivelspecialiteiten, waaronder boerenijs.

Na deze tweede juryronde staat vast wie de winnaars van de landelijke Cum Laude verkiezing van 2014 zijn. We houden ze zorgvuldig geheim tot de prijsuitreiking op 19 maart, zodat het tot het allerlaatste moment spannend is voor alle deelnemende boeren en boerinnen wie de winnaars zijn.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *