Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on apr 3, 2014 in Nieuws | 0 comments

Hoeve Waterrijk winnaar Gouden Kaasplak

Boerenkaas Cum Laude: Hoeve Waterrijk (Rijpwetering) is de landelijke winnaar van Boerenkaas Cum Laude 2014. Hugo en Marije van der Poel zijn op de eerste plaats geëindigd in de hoofdcategorie van de landelijke verkiezing van de lekkerste Boerenkaas en andere kaas / zuivel van de boerderij. Hun Goudse Boerenkaas uit 2013 is op basis van de uitslagen van twee juryrondes de lekkerste van Nederland.

De winnende Goudse Boerenkaas van Hugo en Marije van der Poel van Hoeve Waterrijk heeft een gewicht van maar liefst 21,3 kg en is gemaakt in mei 2013. De jury van smaakdeskundigen gaf een 9,6 en roemde de aangename geur en de volle, krachtige smaak, elegant, iets fruitig, mooi in balans en een smaak waar je lang van geniet. Ook in de technische keuring scoorde deze Boerenkaas met 95 punten zeer hoog. Al bijna 100 jaar wordt er op Hoeve Waterrijk, gelegen op een eiland, middenin de Kagerplassen, op dezelfde traditionele manier kaas gemaakt.

Dit jaar waren er maar liefst 182 deelnemende producten van de boerderij. De eerste juryronde vond plaats op 31 maart jl. en werd uitgevoerd door 10 professionele kaaskeurmeesters. Zij beoordeelden – naast geur en smaak – ook de uiterlijke verzorging, doorsnede en consistentie. Aan de tweede juryronde op 1 april jl. deed een team van 25 smaakdeskundigen mee, die jureerden op geur en smaak.

Een overzicht van de boeren die het podium behaalden:

 • Goudse Boerenkaas:
  1. Hoeve Waterrijk, Rijpwetering
  2. Jaap en Lineke de Bruin, Bodegraven
  3. De Spruithoeve, Oudewater
 • ‘Andere Kaas van de Boerderij’, met een bijna 2 jaar oude Goudse Boerenkaas, Kaasboerderij de Hooiberg, Bladel
 • Kaas met een Verhaal: Kaasboerderij De Vierhuizen, Zoeterwoude
 • Boerderijzuivel: de boerenboter van De Sophiahoeve, Warmond.

Meer informatie over de winnaars en hun producten lees je in het blog ‘Wat een fantastisch feest, prijsuitreiking Cum Laude’

De Cum Laude verkiezing van de allerlekkerste Boerenkaas en andere kaas/ zuivel van de boerderij is het jaarlijkse hoogtepunt in de boerderijzuivelbranche. Boerderijzuivel – inclusief kaas – is de passie van elke zelfzuivelende boer(-in) en van fijn proevend Nederland. Boerenkaas is door de Europese Unie erkend en beschermd als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). Alleen kaas die echt op de boerderij bereid is op de authentieke, traditionele wijze, zoals dat eeuwen geleden al gebeurde, met de verse, rauwe melk afkomstig van de eigen veestapel, mag Boerenkaas heten. De speciale bereiding geeft de kaas extra smaak. Bovendien smaakt elk stukje Boerenkaas uniek. Elke boerderij heeft immers een eigen werkwijze en receptuur. En dat is nou juist de aanleiding voor de jaarlijkse verkiezing van de allerlekkerste kaas en zuivel van de boerderij.

Alle categorie-winnaars mogen samen met de top-25 boeren in de categorie Goudse Boerenkaas tijdelijk het predicaat ‘Cum Laude’ voeren. Een overzicht van deze boeren is te raadplegen op de pagina ‘Cum Laude’ op deze website. Producten met het predicaat ‘Cum Laude’ zijn zo spoedig mogelijk na 3 april verkrijgbaar bij de winnende zuivelboerderijen, bij vele kaasspeciaalzaken, kaaskramen op de markt en een aantal supermarkten.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

 1. Video publieksproeverij Cum Laude Boerenkaas en -zuivel | Boerderijzuivel - […] met de boeren die de lekkerste Boerenkaas, boerenyoghurt en boerenboter maken van heel Nederland (winnaars landelijke Cum Laude verkiezing).…
 2. Verkiezing lekkerste streekproduct: Boerenkaas | Boerderijzuivel - […] Zuid-Holland! Dat Hugo en Marije lekkere Boerenkaas maken, bleek dit voorjaar ook al toen zij landelijk winnaar waren van…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *