Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on nov 11, 2014 in Kaas, Zuivel | 0 comments

Eén buffet, 12 Europese landen, kaas en zuivel van de boerderij

Eén buffet, 12 Europese landen, kaas en zuivel van de boerderij

Vrijdag 7 november jl. vond in kaasstad Gouda een internationaal congres plaats over kaas en zuivel van de boerderij. Het congres was onderdeel van de jaarlijkse netwerkbijeenkomst van boerderijzuivelbereiders uit twaalf Europese landen. De organisatie van de netwerkbijeenkomst van FACE, het ‘Farmhouse & Artisan Cheese & Dairy Producers European Network’ was in handen van de Nederlandse Bond van Boerderij-Zuivelbereiders (BBZ), die dit jaar het 100-jarig bestaan viert. Naast de 65 Europese netwerkgasten kwamen ruim 100 Nederlandse boeren, kaashandelaren, vertegenwoordigers van betrokken organisaties en andere belangstellenden naar Gouda om het congres bij te wonen. Zij smulden niet alleen van de interessante lezingen over actuele thema’s in de branche, maar ook van het voortreffelijke kaas- en zuivelbuffet dat zij tijdens de lunch voorgeschoteld kregen.

Na het welkomstwoord van Irene van de Voort, voorzitter van de BBZ, gaf dagvoorzitter Barbara Hart het woord aan Herman Versteijlen, Director Agricultural Markets van de Europese Commissie (Brussel). Hij gaf een toelichting op boerenkaas en boerderijzuivel in Europees perspectief. Daarna volgden voor de lunch lezingen over moderne financiering en productauthenticiteit, het middagprogramma stond in het teken van zuivel en gezondheid. Voor belangstellenden zijn de presentaties online beschikbaar.

Culinair hoogtepunt van het congres was het kaas- en zuivelbuffet, met kaas- en zuivelspecialiteiten van de boerderij. De heer Versteijlen opende het buffet door een toast uit te brengen met een glas echte boerenkarnemelk. De 65 verschillende kazen op het buffet waren afkomstig van boerderijen uit 12 Europese landen, waaronder uiteraard ook Nederland. De zuivel die geschonken werd was afkomstig van Nederlandse zuivelboerderijen. Het typisch Nederlandse dessertbuffet bevatte zo’n 20 verschillende zuivelproducten (diverse soorten yoghurt, kwark, kefir, hangop, vla en pap), allemaal op Nederlandse boerderijen gemaakt met de melk van de eigen koeien, geiten of schapen. Het buffet was een lust voor het oog, de producten een lust voor de smaakpapillen. Wat een enorme diversiteit is er toch in ambachtelijk gemaakte kazen en overige zuivelproducten! En wat willen we graag dat die diversiteit ook in de toekomst beschikbaar blijft. Dit is puur culinair erfgoed dat niet verloren mag gaan. In het FACE-netwerk werken boeren en andere leden uit de Europese landen samen aan een gezonde toekomst voor de ambachtelijke boerderijzuivelbranche. Voorbeelden van samenwerking binnen het netwerk zijn een Europese hygiënecode voor boerderijzuivelbereiding en het promotieprogramma ‘Discover Farmhouse Dairy / Cheese’, waarin Nederland, Ierland en Duitsland samenwerken.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *