Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on mrt 8, 2016 in Nieuws | 0 comments

Cum Laude verkiezing boerenkaas/ -zuivel: 85% door naar juryronde 2

Cum Laude verkiezing boerenkaas/ -zuivel: 85% door naar juryronde 2

Cum Laude is de landelijke verkiezing van de lekkerste Boerenkaas en andere kaas en zuivel van de boerderij. Op maandag 7 maart werden in totaal 166 producten van de boerderij door technische keurmeesters beoordeeld. De kwaliteit van de inzendingen was zodanig hoog, dat 85% van alle gekeurde producten doorgaat naar de tweede juryronde. Dat betekent dat een jury van maar liefst 32 smaakdeskundigen in teams op dinsdag 8 maart in totaal 140 producten beoordelen op geur, smaak en mondgevoel.

De keurmeesters hebben naast de beoordeling van de ‘geur en smaak’ een oordeel geveld over de consistentie (hoe ‘voelt’ het product in de mond, voor kaas: is die lekker ‘smedig’?), de ‘doorsnede’ van kaas (zijn de gaatjes mooi verdeeld?) en het uiterlijk (is de kaas mooi verzorgd, de yoghurt mooi glad?). Voor zuivelproducten is bovendien de pH (zuurtegraad) gemeten.

Het oordeel van de smaakdeskundigen is van doorslaggevend belang voor de bepaling van de uiteindelijke winnaars Cum Laude 2016. Het resultaat van de technische keuring weegt voor ⅓ mee, de beoordeling door de smaakdeskundigen voor ⅔. Cum Laude gaat immers om de ‘smaak’; wat vinden smaakdeskundigen het allerlekkerst? De ervaring leert dat dat de producten zijn die bij de consument het beste in de smaak vallen. Hoewel smaken natuurlijk verschillen; en dat is nou juist het mooie aan boerderijzuivel: er is zo veel verscheidenheid in de smaak van Goudse Boerenkaas, boerenboter en boerenkarnemelk – om maar een aantal categorieën te noemen – dat er voor elke liefhebber wel een perfect product verkrijgbaar is.

 

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *