Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on mrt 17, 2014 in Kaas, Zuivel | 0 comments

Cum Laude: smaakdeskundigen over Boerenkaas en andere zuivel

Cum Laude: smaakdeskundigen over Boerenkaas en andere zuivel

Na de technische keuring door professionele kaaskeurmeesters dompelt een team van zo’n 30 smaakdeskundigen zich een dag lang onder in de wereld van de Boerenkaas en andere kaas / zuivel van de boerderij. Ze zijn werkzaam als kok, vinoloog, in de culinaire journalistiek of runnen een specialiteitenwinkel. En ze hebben de beslissende stem in de bepaling van de winnaars van de landelijke Cum Laude verkiezing van de lekkerste Boerenkaas en andere kaas/ zuivel van de boerderij. Ze proeven en beoordelen op 1 april alle deelnemende kaas en zuivel op geur en smaak. Net zoals de keurmeesters doen ook zij dit zonder vergoeding; de smaakdeskundigen die benaderd worden voor deze juryronde, vinden het een feestje om erbij te mogen zijn.

En hoe kan het ook anders; een dag lang proeven van al het moois dat de kaas- en zuivelboerderij te bieden heeft! De deelnemende kazen zijn door de keurmeesters al doorgesneden. Uitzondering daarop zijn de ‚ ‘kazen met een verhaal’; deze liggen in al hun glorie onaangeroerd te wachten op het oordeel van de smaakdeskundigen. Bij de ‘kazen met een verhaal’ gaat het niet alleen om de beoordeling van de smaak, maar is ook ‘het verhaal’ van de boerderij bepalend voor de winnaar. Deze kazen worden dus niet ‘blind’ geproefd, ook de door de boer/-in aangeleverde informatie en de uitstraling van het etiket wordt beoordeeld.

De smaakdeskundigen hanteren voor alle kazen, net zoals de keurmeesters, de kaasboor; daarmee nemen ze een ‘boor’ uit de kaas voor een zorgvuldige beoordeling van de geur en smaak van de kaas. Nu komt er ook de kaasschaaf aan te pas om lekkere plakken mee te snijden. Natuurlijk kunnen de smaakdeskundigen het soms niet laten om een opmerking te maken over de verdeling van de gaten of een scheurtje in de kaas, maar dat mag geen rol spelen in de beoordeling. Bij deze juryronde gaat het echt alleen om de smaak (waar natuurlijk ook geur een belangrijke rol in speelt). Zo kan het gebeuren dat een kaas die volgens de technische keuring net niet optimaal is (niet helemaal ‘zuiver’), juist in de proeverij als een toppertje wordt gezien. De mening van beide juryrondes zijn bepalend voor de uiteindelijke winnaars.

En dan is er ook nog de beoordeling van de zuivelproducten, anders dan kaas. De smaakdeskundigen buigen zich over de geur en smaak van boerenboter, boerenyoghurt, boerenkarnemelk, boerenkwark en vla, pap en ijs van de boerderij. Thuis drinken we karnemelk natuurlijk gewoon lekker uit een stoere beker. Maar om de geur optimaal te kunnen beoordelen, laten de smaakexperts de boerenkarnemelk ronddansen in een wijnglas. Het is steeds weer verbluffend om te ervaren hoeveel verschillen er kunnen zijn tussen de ene en de andere boter en wat juist die ene boerenyoghurt zo bijzonder maakt dat die met kop en schouders boven alle andere yoghurt uitsteekt.

Na deze tweede juryronde staat vast wie de winnaars van de landelijke Cum Laude verkiezing van 2014 zijn. We houden ze zorgvuldig geheim tot de prijsuitreiking op 3 april, zodat het tot het allerlaatste moment spannend is voor alle deelnemende boeren en boerinnen wie de winnaars zijn.

We houden je op de hoogte over de Cum Laude verkiezing via de website, Twitter (@boerderijzuivel, #CumLaudeNL) en Facebook (boerderijzuivel.nl).

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *