Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on mei 27, 2015 in Kaas, Zuivel | 0 comments

Boerenkaas in het Rijksmuseum

Boerenkaas in het Rijksmuseum

Onlangs bracht ik een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam met het professionalsnetwerk van Slow Food Utrecht. We kregen onder leiding van René Zanderink van Slow Food een rondleiding langs culinaire schilderijen. Dat is echt een aanrader: heel gericht op thema een route afleggen door zo’n mooi museum, waar je anders al gauw het risico loopt je compleet te verliezen in al het moois wat je te zien krijgt en als je buiten staat niet meer echt te weten waar je nou eigenlijk allemaal zo van onder de indruk was. We zagen wild en gevogelte, groente en fruit, een enkele kreeft en oesters, maar ook kaas en zuivel.

Stilleven 210 Drie soorten kaas (allemaal boerenkaas natuurlijk) op het ‘Stilleven met kazen’ van Florisz Claesz van Dijck (ca. 1615). Dit stilleven toont een zeer luxe gedekte ontbijttafel met drie heerlijke kazen; de groene kaas komt oorspronkelijk uit Texel en dankte zijn groene kleur aan de toevoeging van schapenkeutels. Kaas volgens dit recept wordt uiteraard niet meer gemaakt.

 

Boeren Leidse kaas op schilderij 210Een ander mooi voorbeeld is het werk van Hendrick Goltzius ‘Lot en zijn dochters’ (1616), met links onderaan een afbeelding van de Boeren-Leidse kaas.

 

 

 

Melkmeisje 210En dan mag natuurlijk in dit overzicht ook het beroemde ‘Melkmeisje van Vermeer’ (Johannes Vermeer, ca. 1658) niet onvermeld blijven. De melk die de keukenmeid inschenkt, lijkt een verwijzing naar haar verzorgende karakter en daarmee is het schilderij een toonbeeld van de Hollandse deugd.

 

 

 

 

De Slow Food bijeenkomst werd afgesloten met een heerlijke lunch bij het Rijks, waar Joris Bijdendijk met zijn team smaakvolle bereidingen op tafel bracht. We smulden onder andere van de rauwmelkse boerenboter uit de Ark van de Smaak van Theo Warmerdam (De Sophiahoeve, Warmond) en van de Boeren-Goudse Oplegkaas (Slow Food Presidium).

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *