Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on jun 12, 2014 in Kaas, Zuivel | 0 comments

Boerengraskaas: zacht en romig

Boerengraskaas: zacht en romig

Dit is het seizoen om volop te genieten van graskaas: kaas die gemaakt is van de melk van koeien die lekker in de wei van het malse voorjaarsgras eten. Die melk levert heerlijke, zacht romige kaas, met een prachtige gele kleur. Die mooie gele kleur is te danken aan het hoge gehalte aan caroteen in het voorjaarsgras, puur natuur dus.

In het voorjaar gaan de koeien weer naar buiten. ’s Winters staan ze op stal, niet omdat het buiten te koud is voor de koeien, die kunnen daar prima tegen, maar omdat er dan te weinig gras groeit. Als het gras weer goed begint te groeien, mogen de koeien lekker de wei in. Zij smullen van het jonge, verse, malse gras en geven heerlijke melk. En wij genieten van het mooie, typisch Nederlandse landschap, waar de koe in de wei zo bepalend is.

Graskaas is er niet direct als de koeien weer in de wei staan. Kaas moet immers rijpen. Daarom duurt het minimaal 4, liever 5 weken totdat er weer graskaas is, vanaf het moment dat de koeien weer buiten grazen. Karakteristiek voor boerengraskaas is de lekker volle en heerlijk romige smaak. Dat zacht romige karakter komt extra goed tot zijn recht bij een jonge Boerenkaas.

Houd je meer van een gerijpte Boerenkaas, dat kan natuurlijk ook.  Houd er dan rekening mee dat je voor graskaas net iets langer geduld moet hebben. Dankzij de vroege start van het voorjaar in 2014, heb je wel kans dat er al belegen boerengraskaas verkrijgbaar is. Als je je kaas koopt op een kaasboerderij, kan de boer je precies vertellen wanneer hij de Boerenkaas gemaakt heeft en of zijn koeien toen al buiten liepen. Dat is het mooie van Boerenkaas, als consument kan je er eigenlijk alles van te weten komen door navraag te doen bij de boer en boerin die de kaas gemaakt hebben.

Graskaas is heerlijk op een boterham, een broodje gezond of een tosti. Wil je eens iets anders? Probeer dan eens dit recept voor een pittige kaasdip van Boeren graskaas met chips (of stokbrood) en groenten. Een lekker fris voorafje of borrelhapje.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *