Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on okt 2, 2013 in Kaas, Zuivel | 0 comments

Van jong tot overjarig

Van jong tot overjarig

Wil je weten hoe oud een Boerenkaas precies is? Eigenlijk is dit helemaal niet zo belangrijk. Bovendien is het voor Boerenkaas eigenlijk niet mogelijk om precies aan te geven hoe lang een kaas gerijpt moet zijn om bijvoorbeeld ‘belegen’  te heten. Elke Boerenkaas rijpt immers anders. Een Boerenkaas van een half jaar oud is vaak nog heel lekker zacht, romig en ‘smedig’ (niet droog in de mond). De ene boer of handelaar noemt zo’n kaas misschien ‘jong belegen’, de andere ‘belegen’. Belangrijker dan de exacte leeftijd is dus wat je zelf het lekkerst vindt of wat het meest geschikt is voor je recept; proeven dus!

Met de leeftijd neemt de stevigheid van de kaas toe en wordt de smaak krachtiger en pikanter, en verandert ook het mondgevoel. Alleen van een ‘overjarige’ Boerenkaas weet je dat die minstens een jaar geleden is gemaakt. Proef eens zo’n stukje overjarige Boerenkaas en laat je verrassen: vaak is overjarige Boerenkaas bijzonder prettig van structuur (niet droog) en heerlijk vol van smaak. Houd je juist van jonge kaas, dan zal je helemaal blij worden van het romige en zachte karakter van een heerlijk jonge Boeren graskaas. Vanaf 7 juni is die weer verkrijgbaar, eerst moeten de koeien de wei weer in en moet de kaas nog even rijpen natuurlijk.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *