Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu
Uitslagen Cum Laude Awards 2017

Uitslagen Cum Laude Awards 2017

 

Gisteren was het spannend voor de zelfkazende boeren van Nederland in Fort Wierickerschans in Bodegraven.
De lekkerste kazen van de boer werden uitgeroepen in 22 categorieën.
Er waren 230 kazen in gezonden door 80 boeren. Het waren allemaal Goudse kazen, en de diversiteit die je daarin kan bejubelen is een feestje. Veel mensen praten over smaken in wijn, maar kaaskenners weten beter.
De kaas was onderverdeeld in Boerenkaas en Kaas van de Boerderij. Het verschil zit hem in een licht tikje hitte. Wie alleen fabriekers eet, maalt niet om een dreun in de hitte (pasteuriseren), maar de boer weet beter. Voorzichtig met die melk, want je proeft alles wat je doet. Je proeft het seizoen, het rantsoen, het ras, het gras, de bodem en het zuursel. Zoveel kazen, zoveel smaken. En dat alles was te proeven bij de Cum Laude Awards met 230 inzendingen.
De zaal was vol en de spanning was te snijden. Tweeboereneneendominee probeerden de zaal verder op te zwepen, wat redelijk lukte, ze kregen de boeren zelfs tot zingen, maar uiteindelijk ging het toch om de prijzen.


Winnaar van Boerenkaas categorie 1 Jong Belegen:

20.1 Kaasboerderij Onderwater

“Geleidelijke smaakopbouw. Fris citrisch die blijft natintelen.
Zoeter en boeriger, meest uitgesproken.
Beetje plakkerig, maar brede nasmaak.”


Winnaar van Boerenkaas categorie 2 Belegen:

110.2 Snoek Bergambacht

“Volle smaak, die blijft hangen.
Volle room met een vleugje zout van perzik. Top kaas!
Subtiel, toegankelijk een dooreter.
Meer smaak dan de andere en een mooi Aroma.
Pour un jeune fromage il ressant bien le beurre, la crème, le yaourt.”


Winnaar van Boeren kaas categorie 3 Oud:

26.3 Booij Kaasmakers

“Lekker smeuïg voor oude kaas, zuiver en veel smaak.
Zoetje, melk iets caramel. Je ruikt een gezellige boerenkeuken.”


Winnaar van Boerenkaas categorie 4 overjarige kaas:

60.4 Technisch nr 1 ivm ex equo Kaasboerderij de Hooiberg

“Veel geur, laat zich niet meteen kennen, maar dan ineens, joepie!!
Mooi grassig.
Overjarig, maar nog steeds de smaak van volle room. Je proeft anijs, maar nooit te bitter.
Volle smaak met een beetje scherpte achterop de tong.”


Winnaar van Boerenkaas categorie 5 Boerenleidse met sleutels:

25.5 De Kaagse Boer

“Smedig, smaakt fijn en vol.
Verfijnd van smaak. Een goede balans tussen komijn en kaas. Zin om door te gaan. Knap voor een magere kaas!
Leidse is fenomeen. De komijn overheerst altijd, maar zelden zo subtiel.”


Winnaar van Boerenkaas categorie 7 Geiten Boerenkaas:

81.7 Utopia Hoeve

“Na het eerdere hapje, ineens een smaakexplosie. Lekkere nasmaak en blijft lang hangen.
Ingetogen en elegante smaak, zacht krijtachtige structuur.
Mooie geitenkaas, het pittige van de geit, zonder te overheersen, je proeft de wei.
Schoonheid van de geit, springt naar voren. Uitstekende opstap om aan geitenkaas verslingerd te raken.
Volle zachte smaak, heeft bijna iets noot-achtigs.”


Winnaar van Boerenkaas categorie 10 Kruidenkaas:

63.10 Van der Arend

“Houtig, lekker romig.
De structuur is zacht smedig. De Basilcum is verfijnd aanwezig, zeer mooie kaas.
Verrassend, bloemig, lavendelachtig. Feestje!
Kruidenkaas moet natuurlijk verboden worden. Maar deze heeft toch een prachtig evenwicht gevonden, nl je proeft kaas!”


Winnaar van Boerenkaas categorie 11 Specialiteiten:

31.11 De Sophiahoeve uit Warmond

“Stevige geur, fijn mondgevoel, veel smaak.
Tikkeltje droog in de mond, maar lekker pittig. Voor de kaasplank!
Volle smaak van komijn, goede brokkelige structuur.
Superbe! Nootaccent.
Tres bien, Le gout du vieux fromage.”


Winnaar van Kaas vd Boerderij categorie 1 Jong Belegen:

76.1 Kaasboerderij Speksnijder uit Lekkerkerk

“Heerlijk smeuige kaas, die echt naar de boerderij smaakt. Deze wil ik thuis!
Mooi romige smaak met lichte amandeltonen. Heeft een lange nasmaak. De melksmaak blijft zeer goed overeind.
Mooi in balans. Lekker smedig. Subtiel van smaak, zoals Jong belegen hoort te zijn, lekker fruitig.”


Winnaar van Kaas vd Boerderij categorie 2 Belegen:

17.2 Maatschap van Blokland uit Biddinghuizen

“Mooie jonge kaas, vol, romig, zonder te plakken. Licht zoet van fruit, ideaal voor op de donkerbruine boterham bij de lunch. Genieten!
Spreidt lekker in de mond.
Heerlijk romig en smeuïg.
Kan ik de hele dag eten.”


Winnaar van Kaas vd Boerderij categorie 4 Overjarig:

76.4 Kaasboerderij Speksnijder uit Lekkerkerk

“Volle kaas, die lekker weg eet.
Geur mooi vol. Nasmaak licht zuurtje, mooi klein zoutje, complex!
Rijke smaak, zacht met een duidelijke smaak van volle melk. Doet het goed na een stevige maaltijd met een goed glas port. Nasmaak met een licht bittertje, die vraagt om het volgende stuk.
Ce Fromage est tres bon, juste faire attention de beo as etre plus vieux. “tres bien”.”


Winnaar van Kaas vd Boerderij categorie 7 Harde Geitenkaas:

49.7 De Mèkkerstee uit Ouddorp

“Mooi zachte smaak. Laagdrempelige Geitenkaas.
Vele smaaklagen, met scherpe, fris citrische toon. Persoonlijk favoriet.
Voor de leeftijd vol op smaak.”


Winnaar van Kaas vd Boerderij categorie 10 Kruidenkaas:

24.10 Kaasboerderij Verweij C.V. uit Polsbroek

“Interessant, maakt nieuwsgierig. Beetje eng dat groene, daar moet ik me even overheen zetten.
Lekkere frisse kaas met kruiden die in balans zijn.
De ‘ hulk’ onder de kazen.
Je ruikt het volle boeket verse kruiden, bijna zonde om op te eten! Proef en laat je overtuigen, zout en zoet en bitter in een romige verpakking.
Fromage original et tres attractive. Ca Couleur peut choqeur. Les aromes sont bien present. Tres bien.”


Winnaar van Ambachtelijke bereiders:

12.7 Technisch nr 1 ivm ex equo Abdij OLV Van Koningshoeven uit Berkel-Enschot.
Kaassoort : Geitenkaas

“Mooie nasmaak.
Volle romige kaas. Een maaltijd op zichzelf.
Present just. Mooi rafiné light.”


Winnaar van Kinderjuryprijs:

Goudse Belegen Boerenkaas van Thijs Mooren uit Hoogmade.

“Sterk, maar meteen lekker.
Fijne gaatjes.
Subtiel & hartig met een ronde nasmaak.”


Winnaar van Publieksjuryprijs:

Maatschap van Blokland uit Biddinghuizen.

“Publiek heeft geen omschrijvingen kunnen geven.”




2017 Cum Laude Awards uitslagen Goud Zilver Brons.pdf

Fotoalbum Cum Laude 2017


Het was een mooi feestje, en we willen heel Holland graag laten proeven van onze heerlijke passie. Boerenkaas maken is tegenwoordig ook Nederlands cultureel erfgoed, dus wie de smaak van boerenkaas niet kent, is wat de kaasboeren betreft eigenlijk geen echte Nederlander meer.

Irene van de Voort.
06 123 62 806

Cees Slob
06 12621693