Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on nov 7, 2013 in Kaas, Zuivel | 0 comments

Gekarnde melk en boerenboter

Gekarnde melk en boerenboter

Eigenlijk is er geen geschikter product dan karnemelk om duidelijk te maken dat er een groot verschil is tussen zuivel die echt op de boerderij gemaakt is, met de melk van het eigen vee, en fabriekszuivel. Want er zijn heel veel soorten ‘karnemelk’  in de winkel verkrijgbaar. Toch verdient alleen boerenkarnemelk die naam: boerenkarnemelk is als enige nog echt gekarnd, aan karnemelk van de zuivelindustrie komt helemaal geen karnen meer te pas. De echte ambachtelijke boerenkarnemelk ontstaat samen met de boerenboter na het karnen van de licht-aangezuurde melk.

Bij het karnen worden de vetbolletjes uit de melk geslagen; van die vetbolletjes wordt de echte boerenroomboter gemaakt. Boerenkarnemelk is een gezond en puur zuivelproduct dat bijzonder licht verteerbaar is. Het zal duidelijk zijn dat het maar heel weinig vet bevat; bij het karnen van de melk vormen de vetbolletjes immers de boerenroomboter. Wat overblijft, is de karnemelk, die dus veel minder vet bevat dan gewone melk.
Boerenroomboter bevat uiteraard wel veel vet, maar is heel puur en natuurlijk en bevat geen verdere toevoegingen.

Wil je zelf ervaren hoe boter en karnemelk ontstaan? Tijdens een Boerderij-Beleving kan je zelf boter en karnemelk maken.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Boter of olijfolie? - boerderijzuivel | Boerderijzuivel - […] Al weer even geleden gespot in de Huffington Post: een leuke vergelijking tussen boter en olijfolie. Met alle respect…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *