Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on okt 8, 2013 in Kaas, Zuivel | 0 comments

Grote en kleine kazen

Grote en kleine kazen

Op de ene boerderij maken de boer en boerin hele grote kazen, op een andere juist hele kleine. Neem maar eens een kijkje bij Gijsbert en Margriet van Leeuwen van De Kleine Kazenboerderij in Hoogmade. Zij hebben zich volledig gespecialiseerd in het maken van kleine kaasjes: kaasjes van een pondje (500 gram) of een kilo. Allemaal Goudse Boerenkaasjes, naturel of met verschillende kruiden. Regelmatig proberen ze nieuwe kruidensamenstellingen, op zoek naar nog meer lekkere kaasjes. Juist met die kleine kaasjes kan je in kleinere aantallen handig experimenteren; zo ontstaan vaak de leukste, origineelste kaasjes met een verrassende smaak.


Jos en Annelies van der Geest uit Oud Ade maken juist hele grote kazen: jumbokazen van minstens 60 kg per stuk. Dat is best heel zwaar werk, maar ook een bijzonder mooi ambacht. Zo’n grote kaas moet natuurlijk veel langer rijpen voordat hij op smaak is dan een heel klein (baby-)kaasje. Jos en Annelies wonnen in 2012 en in 2013 met hun jumbokaas de eerste prijs bij de Cum Laude verkiezing in de categorie ‘Kaas van de Boerderij’. Veel boeren maken (Goudse) Boerenkaas van ca. 12 kg per stuk (de meest gangbare maat voor de kunststof vaten) of de iets zwaardere kazen van 16 kg of 20 kg (vaak bereid in houten vaten).

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *