Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted by on dec 12, 2013 in Nagerecht, Recepten | 0 comments

Griesmeelmousse met chocola en stoofperen

Griesmeelmousse met chocola en stoofperen

 

Feestelijk nagerecht voor 6 personen. Houd naast de bereidingstijd rekening met 6 uur koeltijd.

Ingrediënten

(6 personen)

Voor de peren:

  • 6 stoofperen (Gieser Wildeman)
  • rode wijn en port of ongezoet bessensap
  • 1 klein kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 2 cm verse gember
  • 2 el suiker
  • 1 el aardappelzetmeel

Voor de griesmeelmousse:

  • 60 g griesmeel
  • 500 ml volle boerenmelk
  • 1 vanillestokje
  • 1/2 sinaasappel
  • 8 blaadjes gelatine
  • eigeel van 5 eieren
  • 125 g suiker
  • 375 ml boerenslagroom
  • 2 el poedersuiker
  • 50 g pure chocolade

Extra nodig: vorm met een inhoud van 1,25 liter

  • 1 el slaolie

Bereidingswijze:

Peren:

Schil de peren, laat de steeltjes eraan zitten en snijd de kroontjes eruit. Zet ze onder wijn en port of bessensap. Voeg kaneel, steranijs, gember en suiker toe. Breng tegen de kook aan, dek af en stoof de peren zachtjes in ca. 2 uur gaar.

Griesmeelmousse:

Verwarm de melk met het gespleten vanillestokje. Rasp de sinaasappelschil fijn en voeg toe. Laat de gelatine in ruim koud water weken. Scheid de eieren. Klop met een mixer de dooiers met de suiker cremig. Zeef de melk en giet weer in de pan. Voeg de griesmeel toe en bind al roerend op laag vuur. Knijp het water uit de gelatine en roer het erdoor. Roer tenslotte het eimengsel erdoor en warm even door (niet koken!). Giet het mengsel in een ruime kom en laat afkoelen (eventueel op ijswater koud roeren gaat sneller). Rasp de chocolade op een grove rasp en zet in de vriezer. Vet de puddingvorm in met olie. Klop de slagroom met de poedersuiker op en spatel het met de chocolade door het griesmeelmengsel. Schep het mengsel in de puddingvorm, dek af met folie en laat 6 uur opstijven. Bind indien gewenst het perensap met wat zetmeel. Stort de pudding door de vorm heel even in heet water te houden. Zet de peren eromheen en lepel de saus erover.

Bereiden: ± 60 min. Dit is exclusief de tijd die nodig is om op te stijven.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *