Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Blog

Vakantietip: Boerderij-Beleving op een kaas-/zuivelboerderij

Posted by on aug 5, 2014 in Kaas, Zuivel | 0 comments

Vakantietip: Boerderij-Beleving op een kaas-/zuivelboerderij

Heb je zin in een dagje uit met je gezin? Of komen je kleinkinderen of neefjes en nichtjes in de vakantie logeren? Of misschien wil je wel op stap met de kinderen van je vriendin of buurvrouw? Dan is een Boerderij-Beleving een super leuk uitje. Je bent voor zo’n Boerderij-Beleving van harte welkom bij meerdere kaas- en zuivelboerderijen. In bijna alle provincies in Nederland vind je wel één of meer deelnemende boerderij(en). En dankzij steun van de Europese Unie is deelname nog helemaal gratis ook. Kies zelf een geschikte datum en maak een keuze uit ongeveer 20 deelnemende kaas- en zuivelboerderijen. Wees er snel bij, want per Boerderij-Beleving is er beperkt plaats beschikbaar. (meer…)

Boerengraskaas: zacht en romig

Posted by on jun 12, 2014 in Kaas, Zuivel | 0 comments

Boerengraskaas: zacht en romig

Dit is het seizoen om volop te genieten van graskaas: kaas die gemaakt is van de melk van koeien die lekker in de wei van het malse voorjaarsgras eten. Die melk levert heerlijke, zacht romige kaas, met een prachtige gele kleur. Die mooie gele kleur is te danken aan het hoge gehalte aan caroteen in het voorjaarsgras, puur natuur dus. (meer…)

Boerderij-Beleving: dat is echt op visite bij de boer

Posted by on mei 27, 2014 in Kaas, Zuivel | 0 comments

Boerderij-Beleving: dat is echt op visite bij de boer

Iedereen die het zelf heeft ervaren, zal het beamen: een Boerderij-Beleving is een unieke ervaring. Open dagen op een boerderij zijn leuk, maar daarmee is een Boerderij-Beleving niet te vergelijken. Bij een Boerderij-Beleving ben je echt een gast die een VIP-behandeling krijgt. De boer en boerin ontvangen je op hun eigen boerderij en bieden je een speciaal programma. Je gaat met al je zintuigen aan de slag en ontdekt zo in 2 uur tijd het verhaal van Echte Boerderijzuivel.

(meer…)

Zaterdag 5 april: publieksproeverij #CumLaudeNL

Posted by on apr 3, 2014 in Kaas, Zuivel | 0 comments

 

Op het moment dat ik dit schrijf, zitten we gezellig te eten met de prijswinnaars van  Cum Laude, de verkiezing van de lekkerste Boerenkaas en andere kaas / zuivel van de boerderij. Dat is natuurlijk een mooi moment om te polsen hoeveel  winnende boeren met hun producten aanwezig zullen zijn bij de pop-up proeverij, zaterdag a.s.

Het leuke van pop-up is, dat het spontaan is. Dat heeft ook een nadeel, want mensen zijn niet voorbereid. De boeren net zo min als de burgers.

(meer…)

Wat een fantastisch feest, prijsuitreiking Cum Laude

Posted by on apr 3, 2014 in Kaas, Zuivel | 0 comments

 

Een zonovergoten lentedag, een prachtige locatie en een grote groep enthousiaste boeren, deze combinatie maakte de prijsuitreiking van Cum Laude 2014 in Fort Wierickerschans (Bodegraven) tot één groot feest.

We kunnen uitweiden over de sfeer, maar die was gewoon fantastisch, dus daar zijn we verder kort over. Daarom dan toch maar een heel verhaal over de winnende producten en de makers daarachter.

Hoeve Waterrijk (Rijpwetering) is de landelijke winnaar van Boerenkaas Cum Laude 2014. Hugo en Marije van der Poel zijn op de eerste plaats geëindigd in de hoofdcategorie van de landelijke verkiezing van de lekkerste Boerenkaas en andere kaas / zuivel van de boerderij. Hun Goudse Boerenkaas uit 2013 is op basis van de uitslagen van twee juryrondes de lekkerste van Nederland!

(meer…)

Cum Laude, Fort Wierickerschans, water en zuivel

Posted by on mrt 24, 2014 in Kaas, Zuivel | 0 comments

Cum Laude, Fort Wierickerschans, water en zuivel

Verscholen aan de Oude Rijn, midden in het Groene Hart, ligt Fort Wierickerschans. Dit fort is in 1673 gebouwd als onderdeel en versterking van de Oude Hollandse Waterlinie. Het is een uniek en relatief gaaf restant van de Oude Hollandse Waterlinie. In de 19e eeuw werd de waterlinie meer naar het oosten verlegd. Fort Wierickerschans kreeg ook voor deze Nieuwe Hollandse Waterlinie een functie, namelijk als kruit- en munitiedepot. In de tweede helft van de 20e eeuw verloor het fort zijn militaire functie, nu is het een Rijksmonument.

(meer…)

Cum Laude: smaakdeskundigen over Boerenkaas en andere zuivel

Posted by on mrt 17, 2014 in Kaas, Zuivel | 0 comments

Cum Laude: smaakdeskundigen over Boerenkaas en andere zuivel

Na de technische keuring door professionele kaaskeurmeesters dompelt een team van zo’n 30 smaakdeskundigen zich een dag lang onder in de wereld van de Boerenkaas en andere kaas / zuivel van de boerderij. Ze zijn werkzaam als kok, vinoloog, in de culinaire journalistiek of runnen een specialiteitenwinkel. En ze hebben de beslissende stem in de bepaling van de winnaars van de landelijke Cum Laude verkiezing van de lekkerste Boerenkaas en andere kaas/ zuivel van de boerderij. Ze proeven en beoordelen op 1 april alle deelnemende kaas en zuivel op geur en smaak. Net zoals de keurmeesters doen ook zij dit zonder vergoeding; de smaakdeskundigen die benaderd worden voor deze juryronde, vinden het een feestje om erbij te mogen zijn.

(meer…)

Cum Laude: hoe kiezen keurmeesters lekkerste Boerenkaas?

Posted by on mrt 10, 2014 in Kaas, Zuivel | 2 comments

Cum Laude: hoe kiezen keurmeesters lekkerste Boerenkaas?

De Cum Laude landelijke verkiezing van de allerlekkerste Boerenkaas begint met een technische keuring van alle deelnemende kazen. Professionele kaaskeurmeesters kijken er jaarlijks naar uit; ze worden er niet voor betaald, maar vinden het een eer om mee te keuren. Ze nemen voor elke kaas de tijd. Ze draaien hem om en om voor een uiterlijke inspectie: is de kaas netjes verzorgd? Soms wordt er op een kaas geklopt; het geluid onthult al mysteries over hoe de binnenkant van de kaas er uit zal zien.

(meer…)

Cum Laude, dé smaakwedstrijd voor zelfzuivelende boeren

Posted by on feb 4, 2014 in Kaas, Zuivel | 2 comments

Cum Laude, dé smaakwedstrijd voor zelfzuivelende boeren

Van de 20.000 boeren in Nederland met melkvee zijn er nog bijna 400 die de melk op hun eigen boerderij verwerken. Alle andere melk gaat naar de fabriek.

Echte Boerderijzuivel wordt altijd echt op de boerderij gemaakt, met de melk van het eigen vee. En dat geldt jammer genoeg niet voor alle zuivel waar het woord ‘boer’ in voorkomt. Daarom is er een keurmerk voor Echte Boerderijzuivel; dat is de garantie voor een echt boerderijproduct.

(meer…)

Boerenkaas, vetten en andere belangrijke voedingsstoffen

Posted by on jan 30, 2014 in Kaas, Zuivel | 0 comments

Boerenkaas, vetten en andere belangrijke voedingsstoffen

In kaas zitten belangrijke voedingsstoffen zoals vet, eiwit, calcium en vitamines. Eiwit is een belangrijke voedingsstof in kaas: 24 gram per 100 gram Goudse kaas. Melkeiwitten in kaas zijn qua voedingswaarde vergelijkbaar met eiwitten in vlees. Daarom kan kaas dienen als vleesvervanger in de (vegetarische) maaltijd.  Calcium is één van de belangrijkste mineralen in kaas. Het is immers één van de belangrijkste bouwstenen van de botten. Zo zit in 100 gram Goudse kaas 785 milligram calcium. Dit is nagenoeg de dagelijkse benodigde hoeveelheid voor de gemiddelde Nederlander.

(meer…)