Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Blog

Boerenkaas in het Rijksmuseum

Posted by on mei 27, 2015 in Kaas, Zuivel | 0 comments

Boerenkaas in het Rijksmuseum

Onlangs bracht ik een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam met het professionalsnetwerk van Slow Food Utrecht. We kregen onder leiding van René Zanderink van Slow Food een rondleiding langs culinaire schilderijen. Dat is echt een aanrader: heel gericht op thema een route afleggen door zo’n mooi museum, waar je anders al gauw het risico loopt je compleet te verliezen in al het moois wat je te zien krijgt en als je buiten staat niet meer echt te weten waar je nou eigenlijk allemaal zo van onder de indruk was. We zagen wild en gevogelte, groente en fruit, een enkele kreeft en oesters, maar ook kaas en zuivel. (meer…)

Smaakdeskundigen jureren kaas en zuivel van de boer

Posted by on mrt 17, 2015 in Kaas, Zuivel | 0 comments

Smaakdeskundigen jureren kaas en zuivel van de boer

Na de technische keuring door professionele kaaskeurmeesters buigt een team van 32 smaakdeskundigen zich in juryronde twee over ruim 80 kazen en 40 andere zuivelproducten van de boerderij. Beide juryrondes maken deel uit van de Cum Laude wedstrijd om de lekkerste kaas en andere zuivel van de boerderij. De smaakdeskundigen zijn in het dagelijks leven kok, vinoloog of sommelier, culinair journalist of blogger of ze zijn eigenaar van een specialiteitenwinkel. In elk geval hebben ze verstand van proeven. Ze waarderen het ambacht van zelfzuivelende en zelfkazende boeren en ‘gaan’ voor pure smaken. En ze houden wel van kaas en van zuivel. (meer…)

Kaaskeurmeesters Cum Laude krijgen het druk

Posted by on mrt 12, 2015 in Kaas, Zuivel | 0 comments

Kaaskeurmeesters Cum Laude krijgen het druk

De landelijke Cum Laude verkiezing van de allerlekkerste Boerenkaas begint met een technische keuring van alle deelnemende kazen. Dit jaar moest de organisatie van Cum Laude op zoek naar extra kaaskeurmeesters. Er zijn maar liefst 125 kazen die technisch gekeurd moeten worden. En daar zijn professionele kaaskeurmeesters voor nodig, mensen die een objectief oordeel kunnen vellen over de kwaliteit van de kazen. Al die kazen zijn door de deelnemende boeren en boerinnen op de boerderij gemaakt, met de melk van hun eigen koeien of geiten. Nee, geen schapenkaas dit jaar, dat is wel jammer. Maar er doen wel overweldigend veel kazen van koemelk mee deze keer, naast een aantal geitenkazen. (meer…)

Boeren met kaas en zuivel naar Gouda voor Cum Laude

Posted by on mrt 9, 2015 in Kaas, Zuivel | 2 comments

Boeren met kaas en zuivel naar Gouda voor Cum Laude

Deze week leveren 97 boeren hun zorgvuldig geselecteerde zelfgemaakte kaas en andere zuivel in voor deelname aan Cum Laude. Deze landelijke verkiezing van de lekkerste Boerenkaas en andere kaas en zuivel van de boerderij is het jaarlijkse hoogtepunt in de branche. Elke deelnemer hoopt een prijs in de wacht te slepen; een Cum Laude trofee is een kroon op het werk en een eerbetoon aan het vakmanschap van de boer en boerin. (meer…)

Ontmoet de boer en proef Cum Laude

Posted by on mrt 5, 2015 in Kaas, Zuivel | 0 comments

Ontmoet de boer en proef Cum Laude

 

Cum Laude is de landelijke verkiezing van de lekkerste Boerenkaas en andere kaas / zuivel van de boerderij: dé smaakwedstrijd voor zelf-zuivelende boeren. Op zaterdag 4 april kan heel Nederland persoonlijk kennismaken met de Cum Laude winnende boeren van 2015 en hun producten. Als klap op de vuurpijl kiest een kinderjury uit de Cum Laude winnaars hun favoriete door boeren gemaakte kaas. Van 12.00 – 14.00 uur ben je van harte welkom bij Boer en Goed op het Recreatief Transferium te Zoeterwoude (Groene Hartplein 4). En natuurlijk ook bij La Place, op dezelfde locatie. (meer…)

Record deelname boeren met kaas en zuivel aan Cum Laude

Posted by on feb 23, 2015 in Kaas, Zuivel | 0 comments

Record deelname boeren met kaas en zuivel aan Cum Laude

Cum Laude is de landelijke wedstrijd om de lekkerste zuivelproducten van de boerderij. Zuivel van de boer staat voor authentieke producten met een bekende herkomst en een goed verhaal. Gemaakt door de boer en boerin zelf, met de melk van hun eigen koeien, geiten of schapen. Seizoen, voerrantsoen van het vee en de hand van de boer of boerin zijn belangrijk voor de smaak. Elke kaas, boerenkarnemelk en de verschillende boerenboters, ze zijn allemaal verschillend. En dat is verrassend leuk en lekker. (meer…)

Ook voor kerstgeschenken naar de kaas- en zuivelboerderij

Posted by on dec 11, 2014 in Kaas, Zuivel | 0 comments

Ook voor kerstgeschenken naar de kaas- en zuivelboerderij

Het is al weer bijna Kerst! Voor veel mensen betekent dat een gezellige, maar ook drukke tijd. Veel kaas- en zuivelboeren zijn al tijden geleden begonnen met de voorbereidingen voor de kerstpakketten die zij elk jaar weer samenstellen. Naast hun eigen Boerenkaas en andere zuivel van de boerderij kiezen ze allerlei producten uit waarmee ze mooie en lekkere pakketten kunnen samenstellen. Vaak met allerlei streekproducten erin. Andere boeren maken zelf geen kerstpakketten, maar zijn wel al weken lang extra druk met de productie van veel meer kleine kaasjes dan gebruikelijk, want veel bedrijven kiezen voor een Boerenkaasje in hun eigen kerstpakket. (meer…)

Eén buffet, 12 Europese landen, kaas en zuivel van de boerderij

Posted by on nov 11, 2014 in Kaas, Zuivel | 0 comments

Eén buffet, 12 Europese landen, kaas en zuivel van de boerderij

Vrijdag 7 november jl. vond in kaasstad Gouda een internationaal congres plaats over kaas en zuivel van de boerderij. Het congres was onderdeel van de jaarlijkse netwerkbijeenkomst van boerderijzuivelbereiders uit twaalf Europese landen. De organisatie van de netwerkbijeenkomst van FACE, het ‘Farmhouse & Artisan Cheese & Dairy Producers European Network’ was in handen van de Nederlandse Bond van Boerderij-Zuivelbereiders (BBZ), die dit jaar het 100-jarig bestaan viert. Naast de 65 Europese netwerkgasten kwamen ruim 100 Nederlandse boeren, kaashandelaren, vertegenwoordigers van betrokken organisaties en andere belangstellenden naar Gouda om het congres bij te wonen. Zij smulden niet alleen van de interessante lezingen over actuele thema’s in de branche, maar ook van het voortreffelijke kaas- en zuivelbuffet dat zij tijdens de lunch voorgeschoteld kregen. (meer…)

Boerenkaas en de Week van de Smaak

Posted by on okt 2, 2014 in Kaas, Zuivel | 0 comments

Boerenkaas en de Week van de Smaak

Oktober, dat betekent traditiegetrouw extra aandacht voor Boerenkaas. Er is een Week van het Brood en een Week van het Bier. Er zijn weken voor van alles en nog wat. Deze week is het ook nog eens de Week van de Smaak. En dat is de lekkerste week van het jaar. Een mooier begin van Oktober Boerenkaasmaand kunnen we niet bedenken. Want bij Boerenkaas draait alles om smaak, waarbij elke Boerenkaas zijn eigen unieke smaak heeft.

Voor Boerenkaas claimen we gewoon een hele maand. De variatie in smaak is zo rijk en bijzonder, dat we daarvoor gewoon meer tijd nodig hebben dan een week. (meer…)

Met filmcamera en fototoestel de boer op

Posted by on sep 5, 2014 in Kaas, Zuivel | 3 comments

Met filmcamera en fototoestel de boer op

De afgelopen weken zijn we met een cameraman, geluidsman, fotograaf en een heuse presentatrice de boer op geweest. Vier lange dagen op pad, langs kaas- en zuivelboerderijen in Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant, Flevoland en Friesland. We waren te gast bij maar liefst twaalf boerderijen. Op al deze boerderijen maken de boer en/of boerin zelf kaas en andere zuivelproducten met de melk van hun eigen koeien, geiten of schapen. We maakten opnames van het melken van de koeien, geiten en schapen, van koeien en schapen in de wei, van geiten en van pasgeboren kalfjes en van de bereiding van boerenboter, boerenkarnemelk, boerenkwark, boerenvla, boerenijs, boerenkaas en nog veel meer lekkere zuivelproducten van de boerderij.

(meer…)